V.37


V. 37 (36+0)

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.
Ja, då går vi in i vecka 37 idag då :) fasiken vad fort det går alltså, det e helt sjukt.. Bara tre veckor kvar till BF idag då :)
Känner att det får gärna komma innom dom här veckorna så ja slipper att gå över.. Men ja e ju förstföderska och har läst att oftast går vi över, så det e man ju lite inställd på ..
men men, uvudsaken e att barnet e friskt och mår bra ! då e ja nöjd!
Ska iallafall till min BM idag och kolla bebis och mig, ska ju åka till öland på lördag så det e skönt att ha bokat ett innan så alla papper kan skrivas ut och hon kan kolla hur det ligger till, ifall det skulle hända nått när vi inte e på hemmaplan.. Inte för att ja tror det, men man vet ju aldrig, kanske får föda på Ölands bron :)
Ja så ser min dag ut iallafall LKPG och MVC!

Veckan i övrigt har varit lugn och skön. Städade och fixade hemme i måndags som alla andra måndagar, det e min städdag :)
I tisdags va vi hos emelie och fikade, maria & agnes va dä oxå..
Igår va vi bara hemma och lekte med barnen på solberget 2 :) va ute och gick och hälsade på kalvarna och bara myste. Va hos Lollo med barnen hela eftermiddagen och lekte. Full rulle på dom hela tiden :)
Idag blir det stan och imorrn ska vi se om Olle har tid att leka lite :D


nehe, nu ska ja ta mig en dusch och fixa till mig..


PUSSSSKommentarer
Jessika

Åh vad kul! Grattis! :)

Jag var själv förstföderska och fick min lille pojk en dag innan BF, skönt att slippa gå över. Ett tips jag kan ge är att röra dig så mycket som du bara kan och orkar för då sätter värkarna igång. Detta gäller även när du kommit in på förlossningen, för då går den snabbare. Lycka till! :D

2011-05-23 @ 11:40:01
URL: http://f-freak.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

mika£la

världens lyckligaste tjej <3

RSS 2.0